Stážovat či pracovat v CERN je terno

Stážista může vyzkoušet lze letní i několikaměsíční programy. Pracovních přiležitostí je spousta, ale zájemců ještě víc. Zkusíte to?

Evropská organizace pro jaderný výzkum (CERN) je mezinárodní organizací výzkumu a vývoje se sídlem ve švýcarské Ženevě, která provozuje největší světovou laboratoř v částicové fyzice. CERN byl založen v roce 1954 a aktuálně sdružuje 23 členských států a řadu dalších pozorovatelů. 


Experimentální zařízení

Hlavní výzkumnou infrastrukturu CERN představuje urychlovač Large Hadron Collider (LHC) a na něm umístěné dílčí experimenty ATLAS, CMS, ALICE, LHCb, MoEDAL, LHCf či TOTEM. Experimentální zařízení CERN následně doplňuje i řada menších experimentů, které nevyužívají LHC (ale např. starší urychlovač SPS). V CERN se realizuje i řada výzkumných projektů a projektů vývoje technologií, jež jsou poté dále uplatňovány v experimentech (např. magnety, supravodiče, detektory, aplikace v medicíně apod.). Výzkumnou infrastrukturu CERN využívá ročně více jak 13 000 uživatelů z celého světa.


CERN proto nabízí široké možnosti jak absolventům technických středních škol, tak vysokoškolákům širokého spektra oborů, od administrativních přes humanitní (právo, jazyky) po technické. Své místo tu najdou ale i environmentalisté. 


Kromě výzkumných a vývojových aktivit realizovaných na výzkumné infrastruktuře CERN zajišťuje CERN i celou řadu vzdělávacích schémat, která jsou zaměřená na studenty doktorských studijních programů, technický personál, administrativní stáže či krátkodobé letní) pobyty. Stáže jsou honorované až 3 300 CHF měsíčně.


Už druhý rok představujeme možnosti stážování ve Švýcarsku prostřednictvím webinárů pro vysoké školy, letos jsme také zařadili úvodní pro středoškoláky. Právě ti mají velmi vysoké šance, pokud umí třeba technické kreslení, elektrotechniku a domluví se anglicky/francouzsky. Záznam z webináře je k dispozici ZDE.


Linky a registrace k webinářům pro vysokoškoláky a další zájemce naleznete ZDE. Své zkušenosti a tipy pro přihlášení představí Pavlína Trubačová.

.
Pro období duben až červen máme připravené tyto termíny:

25.4. 15:30  - 16:00

25.4. 17:00 - 18:00

27.4. 15:00 - 16:00

 4.5. 16:00 - 17:00

31.5. 14:30 - 15:30

  6.6. 16:00 - 17:00


Roční rozpočet CERN dosahuje výše 1,2 mld. CHF. Příspěvek ČR do CERN činí ročně přibližně 11,5 mil. CHF, přičemž jeho úhradu zajišťuje ze svého rozpočtu MŠMT. CERN ze svého rozpočtu každoročně nakupuje technologie, dodávky a další služby k zajištění provozu své výzkumné infrastruktury v objemu přibližně 550 mil. CHF. Hlavní plánovanou aktivitou CERN bude v následujících letech upgrade urychlovače LHC a hlavních experimentů, který je již zahrnut rovněž do Cestovní mapy Evropského strategického fóra pro výzkumné infrastruktury (ESFRI Roadmap). Bližší informace o vypsaných zakázkách CERN jsou v ČR šířeny předně prostřednictvím agentury CzechTrade. CERN podporuje rovněž transfer znalostí, vytváření spin-off podniků anebo asistenci členským státům prostřednictvím v nich umístěných podnikatelských inkubátorů CERN BIC.


(Zdroje: MŠMT, careermarket.cz)

Stážovat či pracovat v CERN je terno

Back to the list of posts

Get a practical guide free of charge

REGISTER

Get in touch and ask us a question


By clicking "Submit", I give consent to the processing of my personal data by Medicomp s.r.o. in line with the EU Regulation on the protection of personal data.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

2145+

job seekers involved

1829+

employers

2584+

scientific positions

19+

years of experience

TOPlist