Seznamte se: Pavlína Trubačová a CERN

 Stačí zájem, nadšení, vzdělání a být ve správnou chvíli na správném místě. A budete v CERNu. 

Pavlínino dobrodružství s CERN začalo před šesti a půl lety, kdy nastoupila na stáž jako strojní inženýrka v hlavní dílně CERNu v oddělení inženýrství. Strávila zde neuvěřitelné tři roky ve výrobním prostředí, kde  pracovala na projektech výzkumu a vývoje pro supravodivé radiofrekvenční aplikace (SRF), jako je obrábění a leštění niobu, a také jsem se podílela na vývoji výroby urychlovacích dutin LHC. Následně dostala šanci pokračovat v CERNu jako strojní inženýrka v technologickém oddělení, kde pracuje na návrhu magnetů Kicker. Na VUT, kde studovala česko-francouzský obor Industrial Engineering,  se přitom zabývala úplně jinou oblastí – kloubními implantáty.

 

Pavlíno, co Vás přivedlo do CERNu? 

Na to je jednoduchá odpověď: Byl to jeden z mých snů! Když jsem byl na střední škole, navštívil jsem výstavu pro návštěvníky CERNu a měli jsme tam českého průvodce, který v CERNu pracoval celou svou kariéru: když vyprávěl o výzkumu a projektech v CERNu, věděl jsem, že chci být jeho součástí. Jelikož jsem se během studia zabývala 3D technologiemi a výrobou implantátů, tak jsem ze začátku chtěla v tomto pokračovat, ale když se nabízela možnost zkusit štěstí v CERNu, tak jsem ji využila

Během studia na strojní fakultě jste se zabývala různými metodami výroby implantátů. Proč jste si zvolila zrovna toto téma?

Jelikož jsem od malička sportovala a vždy jsem se snažila zůstat ve spojení s pohybem, tak i ve studiu strojních technologií jsem si našla téma s tím spojené. Bohužel ve výrobě kloubních implantátů se jedná spíše o tu negativní stránku sportu – o zranění, ale možnost pracovat na výzkumu výroby nových kolenních implantátů se mi velmi líbila. Nyní se ale už tématu nevěnuji, i když mne 3D technologie budou vždy lákat. Nyní se zabývám spíše obráběním a prací na různých projektech. I pro ty mé si ráda najdu kolegy z českých škol 

Čím se v CERNu zabýváte dnes?

Nyní pracuji jako strojní inženýr v technologickém oddělení ve skupině Acceleration Beam Transfer. Mezi mé hlavní úkoly patří návrh magnetů Kicker a následná výroba, instalace a testy souvisejících zařízení. Sledovat projekt v celém jeho cyklu je úžasné. 

Čím je pro Vás práce v CERNu?

Multikulturní prostředí CERNu je příležitostí pracovat s lidmi z různých zemí a s různým zázemím a kompetencemi, což je velmi podnětné. Nejvíce si cením mnoha nových výzkumných projektů a možnosti přispívat a zdokonalovat se.

S jakými zajímavými výzvami jste se během těch let setkala? 

Jako strojní inženýrka bych to nenazývala výzvami, ale cíli. Například velmi náročná výroba obrobků SRF s jejich nepředstavitelnými tvary a vysoké požadavky na vývoj výroby. Pak právě v mé současné pozici mám každý den mnoho cílů. Seznamuji se s mnoha různými typy zařízení a problematikou ve světě magnetů Kicker, jako jsou vysokonapěťové instalace, komponenty magnetů, hydraulické a plynové instalace a návrhy generátorů a řídicích systémů.

Jak probíhá výběrové řízení v takové mezinárodní organizaci?

Výběrové řízení v CERNu se liší samozřejmě pozicí, na kterou se uchazeč hlásí. Já jsem zaměstnanec CERNu na dva roky a tyto kontrakty jsou vždy v rámci tzv. fellowshipu. Uchazeče obvykle vybere nejdříve personální oddělení na základě vyplnění velmi dlouhého formuláře, kam se vkládají motivační dopisy, kvalifikace, zkušenosti a kompetence. Následně zájemce kontaktuje potencionální vedoucí, se kterým proběhne pohovor, a na základě toho je uchazeč vybrán, či nevybrán. Na pozice, které mají smlouvu na delší dobu, např. 5 let, probíhá jak písemný test, prezentace, ústní zkoušení, tak i praktická zkouška. Začít se však dá na stáži, těch nabízí CERN širokou paletu.

Jakou radu byste dal potenciálním uchazečům?

Nebude to rada, ale povzbuzení z mé strany: neváhejte a přijďte si užít práci na vědeckém pracovišti CERN a přispět k novým fyzikálním objevům! Působivé je, že si zde každý může najít svou doménu. Nemusíte být zrovna fyzik! Všichni se podílíme na konečném cíli a CERN potřebuje všechny specializace. Prostě to zkuste!

 

CO JE CERN

CERN je Evropská organizace pro jaderný výzkum, která sídlí v Ženevě. Jejím je cílem je vytvořit platformu pro spolupráci evropských států v oblasti vědeckého a základního výzkumu. Měření, která zde provádí více než devět tisíc vědců, jsou důležitým testovacím polem i pro průmysl, neboť právě částicová fyzika vyžaduje vysokou přesnost provedení všech přístrojů. Česká republika se zapojila do aktivit CERNu v roce 1993, celkově je do organizace zapojeno dvacet států.

 

Seznamte se: Pavlína Trubačová a CERN

Zpět na přehled blogu

Získejte praktického průvodce zdarma

ZAREGISTRUJTE SE

Ozvěte se a ptejte se nás


Odesláním souhlasím se zpracováním mých osobních údajů společností Medicomp s.r.o. v souladu s Nařízením EU o ochraně osobních údajů.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

2144+

zapojených uchazečů

1829+

zaměstnavatelů

2583+

vědeckých pozic

19+

let zkušeností

TOPlist