Udržitelný rozvoj na školách v číslech THE Impact Rating

 Jak tuto "třetí roli univerzit" hrají vysoké školy u nás? 

Aktuální žebříček společnosti Times Higher Education nabízí odlišný pohled na otázku, jak univerzity přispívají k rozvoji světa a společnosti. Primárně se zaměřuje na to, jak vysoké školy po celém světě plní cíle udržitelného rozvoje, jak je definuje Organizace spojených národů.

Mezi 17 hlavních cílů udržitelného rozvoje patří například péče o lidské zdraví, zodpovědná spotřeba, efektivní využívání vody a její ochrana, snižování sociálních nerovností či spolupráce na inovacích se soukromým sektorem. Sestavený žebříček hodnotí, jak se školám v těchto oblastech daří, jak se daří přispívat jejich výzkumem či jiným aktivitami. Školy si v hodnocení samy vybírají, které indikátory si pro hodnocení vyberou. Výsledky tak ukazují jak celkovou pozici školy, tak výsledek dosažený v jednotlivých cílech. Vítězem je australská Western Sydney University, zejm. za oblast nakládání s vodou a ve výzkumu vodního hospodářství. V první stovce najdete 20 škol z britských ostrovů, ale australských hned 17.

Téměř všechny české školy si od loňska polepšily. Nejvýše najdete Karlovu Univerzitu a Univerzitu Palackého, mezi 201. – 300. školami. Univerzita Palackého získala dokonce 42. příčku na světě v plnění cíle, který se týká pedagogiky a celoživotního vzdělávání. Body sbírala mj.  v oblasti udržitelného městského života, spolupráce s místní komunitou a spolupráce na ochraně kulturního a přírodního dědictví. Karlova Univerzita bylo na místě 47. při plnění cíle „zdraví a kvalitní život.“ A to nejen díky svým výsledkům výzkumu v oblasti lidského zdraví, ale také proto, že připravuje významný počet absolventů pro lékařské a zdravotnické profese, či uskutečňuje pro širokou veřejnost programy i dobrovolnické aktivity přispívající ke zdravému a kvalitnímu životu. 

Následuje Masarykova univerzita a Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava. Ta si polepšila dokonce o 200 míst oproti loňsku. Najdete zde ještě další 4 veřejné vysoké školy, ze soukromých škol byla hodnocena na 1001.+ Anglo-American University.

Autor žebříčku, THE, je společnost zabývající se zpracováním dat. Jejího letošního hodnocení se účastnilo 1406 univerzit z více než 106 zemí. To je téměř o tři sta univerzit víc, než tomu bylo v minulém roce.

Celkové výsledky

(Zpracováno dle vedavyzkum.cz a THE rating.)

 

 

Udržitelný rozvoj na školách v číslech THE Impact Rating

Zpět na přehled blogu

Získejte praktického průvodce zdarma

ZAREGISTRUJTE SE

Ozvěte se a ptejte se nás


Odesláním souhlasím se zpracováním mých osobních údajů společností Medicomp s.r.o. v souladu s Nařízením EU o ochraně osobních údajů.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

2145+

zapojených uchazečů

1829+

zaměstnavatelů

2584+

vědeckých pozic

19+

let zkušeností

TOPlist